Misverstanden over mediation

Mediation is een goede manier om je scheiding te regelen. Ikzelf begeleid al vele jaren partners die uit elkaar gaan en ga steeds meer voordelen van mediation zien. Er zijn echter nog steeds misverstanden over mediation. Mediation is een breed, vaag begrip en kan daardoor vragen oproepen. Als mediator loop ik daarom nog wel eens tegen wat misverstanden aan. Met deze blog hoop ik wat misverstanden uit de weg te ruimen.

Wij hebben geen ruzie, dan hebben we toch geen mediator nodig?

Eén van de misverstanden over mediation is het feit dat er “ruzie” zou moeten zijn om een mediator in te schakelen. Het is altijd fijn om te horen aan tafel dat partners geen ruzie hebben met elkaar en nog goed met elkaar kunnen communiceren. Juist in deze fase is het raadzaam om de scheiding via mediation te regelen, juist vóórdat er ruzie komt: over de zorgverdeling van de kinderen, de alimentatie of de verdeling van de woning. Als je uit elkaar gaat moet er veel worden geregeld. En dat is vaak ook de fase waarin iedereen nog vele emoties voelt, dat gaat zelden gelijk op tussen partners. Juist dan kunnen er irritaties, misverstanden en problemen ontstaan.

Mediation lijkt toch op relatietherapie?

Ik ben een mediator, geen therapeut en zal niet proberen om het huwelijk te redden. Ik regel de scheiding van A tot Z. Jullie hebben de knoop al doorgehakt om te gaan scheiden en gaan dan op zoek naar een mediator. Als mediator ben ik een gesprekspartner voor jullie als scheidende partners en ik help jullie vervolgens om alles op een rijtje te zetten. Jullie als partners maken samen de afspraken, met respect voor elkaar.

Een mediator is partijdig

Een mediator is volledig onafhankelijk en behartigt de belangen van beide partners. Een mediator is onpartijdig. Als mediator ben ik opgeleid om me neutraal op te stellen en als derde partij, als gespreksbegeleider, bij jullie aan tafel te zitten. Als mediator geef ik bovendien aan beide partners dezelfde informatie, tegelijkertijd, over alles met betrekking tot de scheiding. Stel dat één van de twee partijen zich tijdens het huwelijk nauwelijks heeft beziggehouden met de financiën en dus minder zicht heeft op de stand van zaken, dan zal ik als mediator altijd allebei informeren en bijpraten over de mogelijkheden en stand van zaken, zodat jullie beiden over dezelfde (en evenveel) informatie beschikken. De sessies met mij als mediator vinden dan ook altijd plaats in aanwezigheid van beide partners. Ik ben naast mediator ook een gespecialiseerde familierechtadvocaat en kan jullie dus ook inhoudelijk adviseren over alle juridische aspecten van een scheiding.

Een mediator lost conflicten op

Wanneer de partners elkaar niet kunnen luchten of zien, is het niet de taak van de advocaat/mediator om orde op zaken te stellen. Jullie moeten zelf beslissen dat jullie in goed overleg van elkaar willen scheiden. Als mediator begeleid ik jullie beiden bij de onderhandelingen en hanteer daarbij bepaalde communicatietechnieken. Ik help jullie bij het zoeken naar en het vinden van eigen oplossingen. Uiteindelijk worden alle afspraken in een ouderschapsplan en een scheidingsconvenant vastgelegd. Ik regel als advocaat/mediator ook de juridische afwikkeling bij de rechtbank en de gemeente. Jullie hoeven in principe niet voor de rechter te verschijnen omdat de scheiding schriftelijk wordt afgewikkeld.

Wij hebben alles samen al besproken, een mediator is niet meer nodig

Het is altijd fijn om te horen dat jullie het over de belangrijke onderwerpen eens zijn. Het is echter ook mijn taak als mediator om bij beide partijen te toetsen of deze afspraken op deze manier goed zijn. Is er misschien iets vergeten? Zijn jullie op de hoogte van de consequenties van bepaalde afspraken? Dit kan financieel zijn, of fiscaal of gewoon afspraken over de dagelijkse gang van zaken. Kortom: ook om te toetsen en te zorgen dat jullie niets vergeten, is het verstandig om een mediator in te schakelen.

Verstandig is het dus om bij een scheiding op tijd hulp in te schakelen. Als mediator kan ik jullie verder helpen met alle onderwerpen en ervoor zorgen dat de communicatie blijft stromen. Aarzel niet langer en neem vandaag nog contact met mij als je hulp nodig hebt bij jullie scheiding.

mediation

Wanneer heb ik een advocaat nodig?

Wanneer jullie scheiden hebben jullie altijd een advocaat nodig. Dit is namelijk...

De rechtbank

De zitting bij de rechtbank is voor velen een spannend onderdeel van...